Gratis prævention til kvindelige misbrugere

I Holstebro Kommune gør man nu gratis prævention til kvindelige misbrugere permanent.

Af Noah Maabari Bak

I Region Midtjylland havde man en forsøgsordning i perioden 2017-2019, hvor kvindelige misbrugere fik tilbudt gratis prævention for at forebygge, at børn fødes med rusmiddelskader, og at de lider af omsorgssvigt. Nu bliver forsøgsordningen gjort permanent i Holstebro Kommune.

Forsøgsordningen har været en stor succes

I Holstebro Kommune har forslaget om at gøre ordningen permanent ikke mødt meget modstand. En af grundene, til at man har gjort ordningen permanent, er, at man forebygger, at børn fødes med komplikationer. Det udtaler Hans Jørgen Niewald, der er leder for Center for Social Indsats i Holstebro Kommune.

”Alle bakker op om forløbet. Hvis en stofmisbruger bliver gravid, så kan det skade fosteret så meget, at det allerede er handicappet fra fødslen. Man kan sagtens være en god mor og være stofmisbruger, men det kan have store konsekvenser, hvis man er det under graviditeten,” udtaler han. 

Mange kvindelige stofmisbrugere ved godt, at det ikke er sundt for et foster, når man er misbruger og gravid på samme tid.

”Vi ser også, at en af forklaringerne er, at man ikke har råd til prævention. Derfor er der mange, der benytter sig af tilbuddet,” siger Hans Jørgen Niewald.

Holstebro Kommune har et tæt samarbejde med familieambulatoriet, og derfor er Holstebro Kommune ikke den eneste kommune, der tilbyder gratis prævention til kvindelige misbrugere.

”Det er et regionalt tilbud, som flere kommuner bakker op om. Vi er i tæt samarbejde med blandt andet Herning og Aarhus Kommune,” udtaler Hans Jørgen Niewald.

”Det burde være et initiativ, der er på landsplan”

Marcella Broccia, der er læge og forsker ved Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling på Aalborg Universitet, er meget positiv omkring indførelsen af gratis prævention til kvindelige misbrugere.

”Det burde være et initiativ, der er på landsplan, og noget, der skal være på Finansloven,” udtaler hun.  

Der kan nemlig være mange komplikationer ved at indtage blandt andet alkohol under graviditeten.

”Alkohol er det farligste stof, du kan indtage under graviditeten. Det er særligt hjernen, der er udsat. Det er alt fra at have kognitive problemer, som hvis man har svært ved at følge med i matematik, til at man er mentalt retarderet.”

Ved euforiserende stoffer kan der opstå andre problemer.

”Hvis man har indtaget stoffer under graviditeten, har fosteret også fået tilført en andel, og når fosteret bliver født, kan barnet få abstinenser, da barnet ikke indtager stofferne længere,” siger Marcella Broccia. 

Hun tilføjer desuden, at det kan være udfordrende at identificere de gravide kvinder, der udsætter deres børn for alkohol- eller stofmisbrug. Det kan også været svært at gøre noget, hvis kvinderne ikke føler, de har brug for hjælp.

”I Norge har man to muligheder: Enten kan du få en abort, ellers kan du få hjælp til at blive stoffri. Ellers tvangsindlægger man kvinderne og hjælper dem. Det gør man ikke i Danmark. Hvis hun vil hjælpes, kan hun hjælpes, og hvis hun lader være, kan man ikke gøre så meget,” udtaler hun.