Venstre-forslag forkastet: Mink forbliver nedgravet trods sø-forurening

Leif Brøgger (V). Foto: Holstebro Kommune.

Trods Venstres forslag om opgravning af de døde mink nær Boutrup Sø, ved Nørre Felding, forbliver minkene nedgravet. Ny rapport slår fast, at vandmiljøet forurenes. 

Af Tobias Lind

Selvom et enigt byråd d. 15 december besluttede, at minkene ved Boutrup Sø skulle graves op så hurtigt som muligt, ligger de cirka fire millioner mink stadig i deres grav. En ny rapport fra Miljøministeriet slår fast, at grundvandet omkring graven skal pumpes op og renses. En proces der kan tage tre til ti år.

Forurening af vandmiljøet

Årsagen til forureningen skyldes stoffer som ammonium og phenoler, som findes i den lig-væske de døde mink udleder.  Den forurenede jord under minkgravene skal ligeledes fjernes. Rapporten understreger dog, at drikkevandet ikke forurenes af de døde mink. 

Ifølge den aftale regeringen og dens støttepartier indgik i slutningen af december, skal de døde mink graves op i slutningen af maj. Venstre-folkene i Holstebro byråd ser dog gerne, at opgravningen kunne ske før. 

”Vi synes tiden er vigtig, så vi kan stoppe forureningen. Hvis vi handler hurtigt, kan vi måske halvere den tid, det tager at rense grundvandet.” Siger Leif Brøgger(V)

Det var ham, der på vegne af Venstre, fremlagde forslaget om hurtigere opgravning af minkene for byrådet i slutningen af februar. 

Regeringen har i samarbejde med dens støttepartier valgt en løsning, hvor mink-affaldet i maj kan brændes som almindeligt forbrændingsaffald frem for at brænde det som klinisk risikoaffald, der er mere besværligt og omkostningstungt at komme af med.

Figur: Miljø- og Fødevareministeriet

Enighedens ophør

Trods enighed om hurtig opgravning i byrådet i midten af december blev forslaget fra venstre forkastet. Byrådets øvrige partier besluttede sig i stedet for at tilslutte sig regeringens plan for opgravningen. 

“Min vurdering er, at man måske ønskede at bakke sine egne partifæller på Christiansborg op. Der havde jeg håbet på, at vi fortsat kunne have lagt et fælles pres på regeringen for at få de her mink gravet op”, siger Leif Brøgger. 

Der er afsat omkring 80 millioner til at rense det forurenede vand omkring minkgravene.