Uenighed om mangel på dagplejere i Holstebro kommune

Foto: Scanpix

I Holstebro kommune var der cirka 200 dagplejere i 2017 og i dag er kommunen nede på cirka 155 dagplejere. Det er et tegn på, at kommunen ikke helhjertet sælger dagplejepladser, som de gør med vuggestuepladser – det mener FOA´s sektorformand Dorthe Pia Hansen.

Af Kathrine Sejersbøl Tobiasen

Det at blive dagplejer kræver ikke nogen særlig uddannelse, men der er dog en række andre krav. Der skal være en særlig indretning i hjemmet, gerne en sandkasse udenfor eller et legeområde til børnene. 

Usikker på fremtiden

Det er dog ikke noget, som skræmmer mulige dagplejere væk, men det gør derimod den usikkerhed, som følger med jobbet. Usikkerheden ligger i, at kommunen som oftest vælger at prioritere vuggestuerne fremfor dagplejerne. Dermed er dagplejerne særlig udsat for at være de første, som ryger, hvis der skal nedskæres på børnepasningsområdet i kommunen. 

Særligt en af grundene til det, ligger i at kommunen ikke har nogle penge til at stå ude i husleje, og andre materialer som de har i vuggestuerne, det mener Dorthe Pia Hansen fra FOA.

”Der er mursten, og det koster husleje, og det koster ingenting i forhold til at afskedige en dagplejer. Der er en konstant usikkerhed hele tiden” siger Dorthe Pia Hansen. 

Uenighed om der overhovedet er efterspørgsel

Der skal skabes et andet grundlag for selve indretningen af pasningsordningen i kommunen, så det bliver mere attraktivt for nye dagplejere, fordi efterspørgslen er der. Dermed kan kommunen opfylde den store efterspørgsel, mener FOA. 

Det er dog ikke en efterspørgsel, som de særlig har lagt mærke til ifølge byrådsmedlem Bodil Pedersen fra Holstebro kommune. Kommunen prøver at korrigere det sådan, at der er muligheder for det, som forældrene i kommunen ønsker. 

”Jeg synes egentlig ikke, at jeg hører, at der er mangel på dagplejere. Det er klart, de er ikke lige udenfor døren, men det er ikke en mangel. Samtidig kan jeg ikke afvise, at der er nogle områder i kommunen, hvor ønsket om dagplejere ikke kan opfyldes,” siger Bodil Pedersen fra Holstebro Byråd. 

Corona bør være en faktor

Særlig på grund af den store risiko for smitte med corona burde pandemien havde givet nye grunde til at prioritere dagplejerne endnu højere, ifølge Dorthe Pia Hansen.

”Det undrer jeg mig faktisk over, at det ikke er brændt mere igennem. At man ikke tænker at dagplejerne har en større chance for at holde en anden hygiejnestandard.”

Man burde derfor se det som et positivt pasningstilbud i en mindre enhed, mener Dorthe Pia Hansen fra FOA.