Borger føler sig svigtet af psykiatrien i Holstebro

Arkivfoto. Foto: The Humantra

Louise Kirk føler sig svigtet af Holstebro Kommune. Efter mange indlæggelser, fik hun endelig lov til at flytte et nyt sted hen.

Af Noah Maabari Bak

En tidligere beboer i bofællesskabet Vesterbo i Holstebro føler sig uretfærdigt behandlet, da hun først kunne flytte væk fra bostedet efter utallige indlæggelser på Psykiatrisk Afdeling i Herning.

Flytning skete først efter utallige indlæggelser

Vesterbo er et bofællesskab for borgere over 18 år med psykiatriske diagnoser, der har brug for støtte til almindelig daglig livsførelse. Der er ikke tilknyttet fast personale 24 timer i døgnet, men stedet tilbyder fællesspisning et par gange om ugen og andre fælles aktiviteter. Bostedet er tilknyttet dagområdet i Holstebro Kommune.

 
Har du selvmordstanker? 
Hvis du døjer med selvmordstanker, kan du søge hjælp på Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201, alle årets dage fra 11-05.

Louise Kirk er en tidligere beboer fra Vesterbo, og hun føler sig svigtet af kommunen. Hun har flere psykiatriske diagnoser. Hun fortæller, at hun ikke havde lyst til at bo der, fordi hun hellere vil bo et sted, hvor der er fast personale tilknyttet. I hendes journal fremgår det, at hun er særdeles velkendt i psykiatrisk regi, og at hun har været indlagt utallige gange i Herning i 2020. Hun har flere gange været tvangsindlagt grundet selvmordsforsøg. Holstebro Tidende har fået indsigt i hendes lægejournaler.

”Jeg ved ikke, hvorfor der først skulle så mange indlæggelser til, før jeg blev flyttet til en anden afdeling. De burde kunne se det efter de første par indlæggelser”, siger Louise Kirk.

Louise Kirk bor i dag på bostedet Welchs Vej, som er en del af døgntilbuddet i Holstebro Kommune. Her har hun boet siden 29. oktober 2020.

Besparelser koster kvalitet i psykiatrien

En nuværende beboer fra Bofællesskabet Vesterbo, der ønsker at optræde anonymt, udtaler, at efter besparelserne d. 1. februar i kommunen, er kvaliteten af bostedet blevet forringet, da der mangler personale og ressourcer til at opfylde beboernes behov.

Socialchef Anette Holm i Holstebro Kommune siger, at der foretages en individuel vurdering af, hvor mange timers støtte borgeren har brug for. På Vesterbo bor borgere i deres egne lejligheder.

”Det specialiseret socialområde, hvor psykiatrien indgår, har været udsat for besparelser igennem en årrække,” siger Anette Holm og fortsætter:

”Det, der er sket med Vesterbo, er, at man har nedlagt et kontor, hvor der sad en administrativ medarbejder, som beboerne kunne gå til. Nu er der så en telefon, man skal ringe til, hvis man vil have fat på en medarbejder,” siger hun.

Man har derfor valgt at nedlægge kontoret for at bruge ressourcerne et andet sted i psykiatrien. Hun kunne dog godt tænke sig, at der er flere penge til psykiatrien, selvom pengene selvfølgelig ikke vokser på træerne.

”Det er jo politiske prioriteringer, og det er vist det eneste, man kan sige til det,” siger Anette Holm.

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Jens Kristian Hedegaard (V), har ikke lyst til at kommentere sagen, da der er tale om enkeltsager. Dog siger han, at de penge, man har sparet, ikke er røget andre steder hen.