Elever propper vatpinde i næsen, men forældre kritiserer strategien

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix. Siden 1. marts har alle skoler i landet kraftigt opfordret eleverne til at lade sig teste mod COVID-19 med kviktests to gange ugentligt.

Viceborgmester og Formand for Børne- og Familieudvalget i Holstebro Kommune, Torben Gudiksen (RV), hører og forstår forældres skepsis over for teststrategien i folkeskolerne. Alligevel ser han det som den bedste løsning, hvis skolerne skal have lov til at åbne mere op.

Af Anne Simonsen

Siden 1. marts har teststrategien med kviktests været en del af den nye virkelighed i landets skoler. Også i Holstebro kommune har elever fra 12 år og op ladet sig teste for at kunne modtage undervisningen fysisk på skolerne hver anden uge. 

Skepsis blandt forældre

Hver fjerde forælder til børn over 10 år er enten imod eller i tvivl om at lade sit barn blive testet to gange om ugen. Det viser en ny meningsmåling fra Epinion lavet for DR.

Helle Kolster Overgaard deler denne skepsis. To af hendes børn på henholdsvis 13 og 15 år går på Ulfborg Skole, og hun forstår ikke, hvorfor der bliver brugt kviktests frem for de mere nøjagtige PCR-tests: 

”Nu arbejder jeg selv i hjemmeplejen, hvor vi bliver testet flere gange om ugen med de mere præcise PCR-tests, og jeg tænker, at man burde kunne gøre det samme på skolerne. Jeg ved godt, at de får hurtigere svar med en kviktest, men det er jo nærmest også inden for et døgn alligevel med den anden, som giver et mere præcist svar,” siger Helle Kolster Overgaard.

Kviktests er uklare men rare

Viceborgmester og Formand for Børne- og Familieudvalget i Holstebro kommune, Torben Gudiksen (RV), kan godt forstå Helle Kolster Overgaards argument mod kviktests, men han ser det alligevel som en stor fordel, at de er hurtigere og rarere for eleverne:

”Jeg ved ikke nok om, hvorvidt hurtigtest er sikre nok, men jeg ser gerne, at vi får lavet så mange tests som muligt, også uden at man skal have en pind ned i halsen alt for mange gange,” siger Torben Gudiksen (RV).

Det opvejer dog ikke det spild af tid og penge, som Helle Kolster Overgaard ser ved de upræcise kviktests, samt det bøvl elever og forældre skal unødigt igennem, hvis den ved en fejl har påvist et positivt testresultat:

”Vores børn risikerer at blive sendt hjem på grund af et falsk svarresultat og først komme igen, når de har fået negativt svar fra en rigtig test. Så jeg kan ikke se, hvorfor de skal have den her kviktest, hvis de måske alligevel skal have en PCR-test efterfølgende for at være sikre,” forklarer Helle Kolster Overgaard.

Hun uddyber, at hendes ældste datter på 15 år heller ikke bryder sig om at skulle testes med de ellers mildere kviktests, så det ikke gør hverken fra eller til, at kviktestene er mildere.

Regeringen bestemmer

Helle Kolster Overgaard har trods sin skepsis givet samtykke til, at hendes børn må blive testet på skolen. Hun har udtrykt sin holdning over for Ulfborg Skole, men de kan ligesom kommunen ikke gøre andet end at følge regeringens valgte teststrategi.

”Overordnet set, så følger vi jo bare de retningslinjer, der bliver givet fra regeringen, så vi kan ikke gøre så meget ved det. Men generelt synes jeg, at vi skal teste så mange som muligt, og heldigvis kan vi jo se, at smitten er på vej nedad,” lyder det fra viceborgmester Torben Gudiksen (RV).