Byrådet presser på for at få tog til Tvis

Foto: Anders G. Jacobsen

Et enigt økonomiudvalg har i dag vedtaget at sende en henvendelse til Transportministeren for at få en ny trinbræt-station i Tvis med i de kommende forhandlinger om infrastruktur. Forslaget får en blandet respons på Christiansborg, men lokalt er der bred opbakning.

Af Emil Vogelius og Tobias Lind

Økonomiudvalget lægger pres på transportminister, Benny Engelbrecht, for at en trinbræt-station i Tvis skal være en del af de fremtidige forhandlinger om infrastruktur. Kommunen er villige til at afsætte 2,5 millioner kroner til at bygge en vej til stationen og tilpasse området omkring trinbræt-stationen. En del af henvendelsen er også et ønske om at bevare de direkte afgange fra Holstebro til og fra København, der ellers vil forsvinde fra 2025.

Beslutningen blev vedtaget enstemmigt.

Sidste år vedtog byrådet at lave en forundersøgelse af mulighederne for at etablere Tvis Trinbræt. Undersøgelsen konkluderer, at der skal tilsidesættes 17,4 millioner kroner til projektet. 

Blandet respons fra Christiansborg

På Christiansborg bliver kommunens henvendelse modtaget med blandede følelser.

Enhedslistens transportordfører, Rasmus Vestergaard, byder initiativet velkommen. 

”Jeg kan altid godt lide projekter med lokal opbakning. Et trinbræt i Tvis er helt sikkert noget, der står på min liste over ting, jeg vil tage med til forhandlingerne”, siger Rasmus Vestergaard (EL)

Han har været i kontakt med den lokale støtteforening. Han peger på de mange arbejdspladser og øget befolkningsvækst som gode argumenter for at anlægge et trinbræt. 

Hos Det Konservative Folkeparti vil man ikke gå ind i konkrete sager før forhandlingerne, men man ser dog positivt på den lokale opbakning og kommunens forarbejde.

”De ligger godt til, når de allerede har lavet forundersøgelser, så er det klart, at det er en lavere hængende frugt for os at plukke”, siger transportordfører Niels Flemming Hansen (K).

Hos Venstre mener man ikke, at det er op til staten at bevillige penge til et kommende trinbræt. 

”Vi sørger for at togene standser, og så er det op til kommunen, at der er et trinbræt. Jeg fornemmer, at det her er en vigtig sag for Holstebro Kommune, og hvis det er det, så finder man også pengene til det”, siger Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører for Venstre.

Han peger i stedet på et lignende ønske om et trinbræt i Viborg kommune, hvor kommunen selv har valgt at betale for at anlægge et trinbræt. 

“Det er policy”, siger Kristian Pihl Lorentzen. 

Foto: Folketinget

Toget standser allerede i Tvis

Anders G. Jacobsen, formand for Støtteforeningen til genetablering af Tvis trinbræt, har i snart ti år som formand for støtteforeningen kæmpet for igen at få et trinbræt i Tvis. Beslutningen om at sende en henvendelse vækker glæde hos formanden

“Der skal være nogen der bider til bolle for at få det på dagsordenen”, siger Anders G. Jacobsen. 

Et af støtteforeningens hovedargumenter for at toget igen skal standse i Tvis er, at toget ofte holder stille i byen alligevel. I Tvis krydser togene nemlig ved flere afgange og holder derfor stille og venter på et vigespor. Derfor vil det i mange tilfælde ikke skabe mærkbart længere rejsetid for passagererne på strækningen. 

Frustration hos borgerne

Manglen på et stoppested i Tvis vækker frustration hos borgerne. Blandt andet fortæller nytilflytteren Anna Dyrholm Clausen, at hun ikke kan forstå, at man ikke har en station i Tvis, når toget flere gange om dagen holder stille ved byen.

“Jeg kan stå på vejen, og vinke til min søster, der ikke har bil, som sidder i toget for at besøge mig, for så at tage min bil og køre til Holstebro og hente hende og køre hende tilbage til mit hjem i Tvis”, fortæller hun.

Foto: Anders G. Jacobsen

Vi har forsøgt at få en kommentar fra borgmester H. C. Østerby, men han har ikke svaret.

Transportminister, Benny Engelbrecht, har ingen kommentarer til kommunens henvendelse.