Smitten er lav, men byrådspolitikere er uenige om kommunens genåbning

Selvom coronasmitten i Holstebro Kommune næsten er lige så lav som på Bornholm, må de liberale serviceerhverv vente på en genåbning

Af Clara Al-Naseri

På Bornholm har det liberale serviceerhverv været åbent siden 1. marts, og det generelle forsamlingsforbud er hævet fra fem til ti personer. Lige nu er incidenstallet i Holstebro 39,3, mens det er 38 på Bornholm.

Ren logik at genåbne

Ifølge byrådspolitiker Leif Brøgger fra Venstre er det fornuftigt at se på incidenstallet for hver enkelt kommune, når samfundet skal genåbnes. Med Holstebro Kommunes lave incidenstal giver det god mening at få åbnet kommunen hurtigere op, og han mener, at det er vigtigt at få både skoler og erhvervsliv genåbnet, så samfundet kommer i gang igen.

”Jeg synes, at det er ren logik, at der hvor man har styr på det smitten, bør der lukkes op igen,” siger Leif Brøgger.

Mange vil fortsat arbejde hjemmefra

Leif Brøgger kan godt se, at der er en risiko smittespredning, når befolkningen på tværs af kommuner begynder at blande sig med hinanden, men han mener dog, at det kan styres ved at lukke de kommuner ned, hvor smitten blomstrer op igen. Selvom der bliver åbnet for nogle liberale erhverv, mener Leif Brøgger nemlig stadig, at der vil være mange, der arbejder hjemmefra. Dermed vil man undgå, at for mange blandes på kryds og tværs af kommuner, som der ville under helt normale omstændigheder.

Urimeligt med kommunale genåbninger

Lars Stampe, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet, kan godt følge Leif Brøgger (V) i, at en lokal genåbning af Holstebro kan virke fristende, men at genåbninger af samfundet skal foregå kommunalt frem for nationalt, synes han ikke om.

”Der vil komme for mange forskelligheder rundt omkring i landet, som man bagefter skal slås politisk om, og man risikerer at sprede smitten på tværs af kommunerne,” siger han.

Ifølge Lars Stampe (S) er kommunale genåbninger ikke en holdbar løsning, og det vil ikke være godt for sammenhængen i landet. Det vil skabe uro, fordi nogle ikke kan se rimeligheden i, at nogle kommuners erhvervs får lov til at åbne, mens andre ikke gør. Han mener derfor, at det bedste er at følge en national genåbningsplan.

Først genåbning når flere er vaccinerede

Lars Stampe (S) ser helst at skolerne, sports- og kulturlivet bliver prioriteret højest i genåbningen af samfundet. Ifølge ham er det vigtigt, at de unge har noget at lave, og sport og kultur er derfor vigtigt at få genåbnet.

”Genåbning er en svær vurdering, og den måde, man har gjort det nationalt på, er okay,” siger han og understreger, at det handler om at åbne fornuftigt og forsigtigt.

”Der sidder nogle meget dygtige mennesker, der kan sige meget mere, end vi kan, og jeg stoler på deres sundhedsfaglige vurderinger. De gør det på en måde, så vi ikke kommer galt afsted,” siger Lars Stampe (S).