Kommunalpolitiker: ”Vi skal have flere kvinder at spejle os i”

Dorthe Pia Hansen. Foto: Holstebro Kommune

Først i år 2096 vil der være ligestilling ved kommunalvalget, hvis udviklingen fortsætter i samme tempo, siger ekspert. Socialdemokrat Dorthe Pia Hansen mener, at kvindelige politikere skal prioriteres mere af medierne for at komme det til livs. 

Af Emilie Skovkær 

Syv mænd og to kvinder. Sådan ser Økonomiudvalget i Holstebro Kommune ud. Når pressen skal have udtalelser fra udvalget, er det altid mændene, der bliver spurgt. ”Jeg bliver aldrig spurgt”, siger Dorthe Pia Hansen (A). Det mener hun er et stort problem, da mænd og kvinder er forskellige på mange punkter. Derfor er det vigtigt at høre begge syn. 

”Pressen har en ufattelig magt, og det er vigtigt, der er fokus på kvinder. Mændene bliver set og hørt mest, fordi der er flest af dem. Idealbilledet er, at det er en mandeverden, men det billede skal vi have lavet om”, tilføjer hun. 

I Holstebro Kommune er kun hver fjerde byrådsmedlem kvinde, og de oplever, at det er svært at få kvinder til at stille op. Spørger man Jens Kristian Hedegaard (V) er der flere grunde til, at det er svært. Han peger blandt andet på, at kvinder ikke har lige så stor interesse for kommunal politik, og at kvinder ofte føler de har et større ansvar overfor familien. Derudover mener han også, at kvinder kan være mere følsomme overfor den hårde tone, der kan være i politik. 

Klaus Flæng (A) er enig i mangel på interesse og større familieansvar er faktorer – dog mener han, at det er en kæmpe fejl. Han tror også det handler om prioritering af tid og misforståelse af, hvad jobbet indebærer. 

”Vi skal fortælle helt konkret, hvad jobbet er, og hvor meget tid det tager. Og så skal vi være mere åbne – invitere til gruppemøder, bestyrelsesmøder og andet, så man ved på forhånd, hvad man stiller op til”, siger han. 

Ikke kun vælges på grund af køn

Dorthe Pia Hansen (A) siger også, at der skal flere mænd ud og prikke kvinderne på skulderen, for at opfordre dem til at stille op. Dog er det vigtigt, at de spørger, fordi det er den bedste kandidat og ikke kun fordi, det er en kvinde. Hun mener også, det er vigtigt, at vi begynder at forstå og acceptere de forskelle, der er på mænd og kvinder. 

De tre byrådsmedlemmer er alle enige i, at det er et problem for demokratiet, at det ikke er bredere repræsenteret. Ifølge Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det et helt grundlæggende samfundsproblem, som kommer til at tage lang tid at få styr på. Dog kan man se, at der er flere opstillede og valgte kvinder i rød blok, og det viser, at ligestilling ikke er umuligt.